A verseny, ahol nem elég gyorsnak lenni

Nem csak Le Mansban rendeztek mostanában 24 órás autóversenyt, hanem nálunk Magyarországon, Nyírádon is. Ráadásul a pálya csak részben aszfaltozott, így embernek és gépenek egyaránt óriási kihívást nyújt. Ha megfelelően készíted fel az autód, és a szerencsére is melléd pártol, már csak szusszal kell bírni.

A 24 órás megbízhatósági versenyek mára a világ minden szegletében megjelentek. Egy ilyen verseny azért izgalmas, mert nem csak a gyorsaság számít, hanem a megbízhatóság és a csapat összeszokottsága is. A nyár első hétvégéjén a nyírárdi katlanba látogatott a 24 Hours of Racing rendezvénysorozat. A verseny szombat délután kettő órakor indult és ahogy a nevéből is kikövetkeztethető, 24 órán keresztül zajlott a harc a győzelemért. 70 autó rajtolt el a futamon, így a parázs csaták a pálya minden szegletében garantáltak, főleg azt tekintve, hogy a versenycsík hossza mindössze 1,3 kilométer.

Ennyi autó, egy ilyen szűk és rövid pályán meglehetősen nehezen fér el, így a balesetek sem maradtak el. Nem kellett sokat várni az első incidensre sem, a rajt utáni harmadik kanyarban már lengett a sárga zászló (valójában nem zászló leng, hanem lámpák villognak a pálya több pontján ilyenkor, de a lényege ugyanaz) egy falba álló autónak köszönhetően. A verseny annak ellenére is izgalmas volt, hogy pár körönként megismétlődött a fentebb leírt esemény. Ha pedig nem baleset miatt, akkor a pálya locsolása miatt kellett a biztonsági autót a pályára küldeni. Erre azért volt szükség, mivel a pálya hatvan százalékát salakos murva borítja, így hatalmas por keletkezik viszonylag rövid idő alatt. A pilóták elmondása szerint sokszor nem lehet túl látni az autó orrán a portól, ezáltal a baleset sokszor kódolva van.

A Fityo Racing Team (akik munkásságukat a LowCostRacing youtube csatornán mutatják be) ezen a versenyen egy Audi A4 Avanttal indult (B5). A verseny kezdetén a fiúk úgy jöttek fel, mint a talajvíz. A csapat az első tíz pozíción belül szeretett volna a célba érni. Versenytempójukat tekintve reális elvárás volt. A sötétedésig csak apró hibák jelentkeztek, és már a tizennegyedik pozícióban autóztak, mikor a szerencse elpártolt mellőlük. Sorozatos műszakibhibák ásták alá, az amúgy jól és átgondoltan felkészített autó versenyét.

Valamelyik turbó cső már a verseny első szakaszában lecsúszott, de ez nem volt nagy ügy, körülbelül tíz perc múlva ismét a pályán volt az autó. Azonban később több lefulladás után újra és újra levontatták az autót, mert nem indult újra. Végül kiderült, hogy itt nem a gépben volt a hiba. Ebben az autóban a gyújtáskapcsoló helyett billenőkapcsolóval lehet gyújtás adni, indítózni pedig gombbal. Azonban az Audiban gyárilag ha egyszer indítóztál, akkor a gyújtáskapcsoló csak akkor engedi ezt újra, hogyha leveszed és ismét ráadod a gyújtást. A billenőkapcsoló nyilván buta ilyen szempontból, és az indítógomb segítségével ismét lehet forgatni az önindítót, viszont a motorvezérlő már nem engedi indítani az autót, csak gyújtás le- és visszakapcsolás után. Szerencsére nagy visszaesést nem okozott ez a hiba sem, de ebből is tanultak a srácok.

Éjfél után Tomi jelezte, hogy az autónál elektromos zárlat jelentkezett, a kiálláskor viszont nem mutatkozott a probléma. A második kiállást követően azonban kiderült, hogy a motortartó bakok és a motor a verseny hevében kiszakadtak. A javítás két órát vett igénybe, ennek köszönhetően pedig a kitűzött cél elérhetetlennek látszott, de legalább folytathatták a csapatást. Ám reggel nyolckor jött a hír a pályáról, hogy ismét műszaki hiba történt: váltó hiba. A fiúk már korábban is panaszkodtak, hogy az autó hajlamos többször is kidobni a kettes sebességi fokozatot. Sajnos a ludas ebben az esetben nem a váltó volt, hanem a kettőstömegű lendkerék. A csere hosszú időt vett igénybe, de az utolsó másfél órára újra versenybe szállhattak, és saját lábon gurulhattak be a célba.

A versenyt a VDKF Garage nyerte egy Volkswagen Golf 2 volánja mögött. A Fittyo Racing Team az 50. helyre hozta be az autót. Tekintve, hogy mit kell kibírnia egy autónak egy ilyen verseny alkalmával, nem kell csodálkozni azon ha a legtöbb autó be sem ér a célba. Innen is szeretnénk gratulálni a Fittyo Racingnek, jó volt látni azt a heroikus küzdelmet, amit a verseny alatt mutattak! És persze gratulálunk az összes csapatnak, hiszen aki veszi a bátorságot és rajthoz áll egy ilyen megmérettetésen, az előtt le a kalappal.

Ha már 24 órás verseny, idén a RevUP.hu csapata is megméretteti magát, de nem négy, hanem két keréken. A BSSW 0-24 versenyre augusztus végén kerül sor, viszont mi már – kicsit késve, de – javában készülünk.

A teljes képgaléria az alábbi linken található: https://revup.hu/rl_gallery/24h-racing-2023/

A fotókat készítette: Lukóczki Kristóf és én

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük