Dakarabb a Dakarnál

2009 óta évente indul az Africa Eco Race, mely a Dakar Rally szellemi utódjaként jött létre, mikor utóbbit biztonsági aggályok miatt Dél-Amerikába helyezték át. Az Africa Eco Race célja, hogy visszatérjen a Dakar Rally afrikai gyökereihez, és a kontinens lenyűgöző tájain keresztül vezesse a versenyzőket.

A verseny ötletgazdái Hubert Auriol, a Dakar Rally háromszoros győztese, és Jean-Louis Schlesser, aki szintén nagy elismerésnek örvend a rally világában.

A rajt helyszíne általában Európában található, gyakran Franciaországban, a cél pedig mindig Dakar, Szenegál. Az idén végződő verseny december 30-án indult Monacoból. Az Africa Eco Race célja, hogy visszatérjen a Dakar Rally eredeti útvonalához és szellemiségéhez, amelyet az afrikai tájak és kultúrák sokszínűsége határoz meg. A verseny nemcsak a motorok és autók versengését jelenti, hanem egy egyedülálló kalandot is kínál a résztvevőknek, akik átszelik a Szaharát, és megismerkednek Afrika lenyűgöző tájaival és kultúrájával.

A verseny nem csak a gyorsaságról szól, hanem az állóképességről, navigációs készségekről, valamint a csapatmunkáról és a mechanikai ismeretekről is. A résztvevők számára ez egy valódi próbatétel, amely testi és lelki határaikat feszegeti.

Oké, hogy Afrika, de miért Eco?

Az Africa Eco Race kiemelkedik környezetbarát megközelítésével is. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és arra, hogy a verseny során minimalizálják a környezetre gyakorolt hatást. Ez magában foglalja az alacsony kibocsátású járművek használatát és a helyi közösségekkel való együttműködést.

Összességében az Africa Eco Race egy lenyűgöző esemény, amely megőrzi a tereprali versenyek eredeti szellemét, miközben előtérbe helyezi az innovációt és a fenntarthatóságot. Az évek során egyre népszerűbbé vált, vonzva a kalandvágyó versenyzőket és a motorsport rajongókat egyaránt.

Az Africa Eco Race verseny során többször is kiemelkedő teljesítményt nyújtott néhány versenyző. Például Jean-Louis Schlesser, aki a verseny történetében többször nyert az autók kategóriájában. A motorosok között Pål Anders Ullevålseter is többszörös győztesnek számít. A teherautók kategóriájában Tomáš Tomeček és Anton Shibalov is többször bizonyultak a legjobbnak.

És persze Magyarok is vannak

Drukkolhatunk honfitársainknak is a versenyen, hiszen az idénre narancssárgába öltözött Varga Racing Team is megméretteti magát Afrikában. Varga Imre pilóta és navigátora, Toma József Csimpi Toyota Hilux Overdrive versenyautójukkal vágtak neki a megmérettetésnek, és mindez idáig egy borulás és egyéb nehézségek ellenére remekül helyt állnak.

Ráadásul Szentkúti Ákos, a totalcar.hu vezető szerkesztője Bunkóczi Laciékkal is végig megy az útvonalon. Ugyan ők nem versenyeznek, hanem tudósítanak, de így is komoly kihívás lehet a táv teljesítése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük