Motoros Gamerek, szevasztok!

Bejelentették a Milestone által fejlesztett motoros versenyjáték, a Ride 5 ötödik iterációját, amely idén augusztusban jelenik meg. A Milestone kétségtelenül a kétkerekűek világának legkiemelkedőbb játékfejlesztője, még akkor is, ha MXGP-sorozata sajnos véget érni látszik.

A Milestone fejleszti a MotoGP játékot, a WorldSBK játékot 2022 óta (és 2008 és 2012 között); 2011 (amikor még “MUD” néven futott) és 2021 között fejlesztette az MXGP játékot; immár hat játékot készített az AMA Supercross sorozathoz; és 2015 óta fejleszti a Ride sorozatot, saját motorverseny IP-jét.

A Ride a Milestone katalógusának egyik alapdarabjává vált az elmúlt körülbelül nyolc évben, és minden egyes játék többé-kevésbé az előző kiadás továbbfejlesztése.

Mi változik?

A legutóbbi kiadás, a Ride 4 a sorozatot a szimulációra koncentrálóbb irányba vitte el: először vezették be a gumikeverékeket, a gumiabroncsok hőmérsékletét, az üzemanyag-fogyasztást endurance módban való vezetéskor, és természetesen a változó időjárást és napszakot.

A Ride 5 esetében úgy tűnik, a Milestone megpróbált néhány korábban kevésbé hangsúlyos területre koncentrálni, hogy új szintre emelje a játékot. Mind a szimulációs aspektus, mind pedig a játék azon része, amely a játékot kifejezetten játékká teszi, némi fejlődésen ment keresztül – akár forradalomnak is nevezhetnénk.

Hogy a második pontot tovább magyarázzam, rengeteg szimulátor szoftver létezik, de csak nagyon keveset lehet közülük “játéknak” nevezni, mivel a szimulátor csontján kevés videojátékos hús van. Az rFactor 2-ben például vezethetsz, és nagyjából ennyi. Nincs ‘karrier mód’ vagy követendő történet, sem karakterek bevonása vagy meghatározott kihívások. Ez nem azt jelenti, hogy az rFactor 2 rossz játék, de a Milestone igyekezett gondoskodni arról, hogy a Ride 5-ben legyen valami extra, hogy a játék élvezete a pályán kívülre is kiterjedjen.

“A rajongók mindig is nagyra értékelték a motorok és pályák sokféleségét, valamint az élethű grafikát, de ezúttal még személyesebbé akartuk tenni a játékot. A RIDE 5 így egy átfogó világba helyezi a játékosokat, ahol a saját motoros útjukat élhetik át, mintha a világot járhatnák, hogy a legjobb helyszíneken versenyezzenek, álmaik motorjával. A sorozatban először találkozhatnak a gamerek visszatérő, sajátos háttérrel rendelkező ellenfelekkel, lesz saját főhadiszállásuk szerelőkkel és felszereléssel, és még egy fotós is készen áll majd, hogy megörökítse a pályán eltöltött legjobb pillanataikat.”

A Milestone közleménye

Az ötlet az lenne, hogy egy saját karakterekkel rendelkező játékvilágot hozzanak létre, amellyel a játékos saját, valódi rivalizálásokat hoz létre. Hogy ez az ötlet mennyire válik be, az csak a megjelenés után derül ki, de minden esetre jól hangzik.

A játék további funkciói közé tartozik a “Race Creator”, amely a Milestone szerint korlátlan lehetőséget kínál a saját versenyed létrehozására. Korábban a Ride 4-be a kvalifikáció is bekerült, de csak az egyjátékos “karrier mód” kiválasztott futamaiban volt elérhető, így remélhetőleg ez is megtalálható lesz az új Race Creator mód részeként.

A szimulációs oldalon egy új felfüggesztési modell szimulálja a belső alkatrészeket; egy új abroncsmodell szimulálja fizikailag és grafikailag is a gumiabroncs deformációját; és a dinamikus időjárási rendszer felhőket szimuláló rendszerének javításainak köszönhetően az endurance módban is vannak fejlesztések.

A Milestone szerint a motorkerékpárok végsebessége is valósághűbb lett, és az endurance versenyek online módban is elérhetőek.

A korai képek és videók alapján további új pályák lehetnek a japán Autopolis és az amerikai Sonoma. Úgy tűnik, hogy lesz egy új fiktív pálya is, bár ezt még nem nevezték meg.

Az eddig megerősített visszatérő pályák közé tartozik Suzuka, Cadwell Park, a North West 200 és Brands Hatch. Joggal feltételezhető, hogy az Oulton Park és Donington is visszatér, mivel mindkettő az MSV tulajdonában van, akárcsak Cadwell és Brands.

Ami a hosszú távú versenyeket illeti, és figyelembe véve, hogy a Bol d’Or és a Suzuka 8 Hour is szerepel, jó lenne látni Le Mans-t – amelyet a Milestone a MotoGP játékaihoz mintázott – és még inkább Spa-Francorchamps-t, amely tavaly tért vissza az EWC-be.

Már előrendelhető

A játék megjelenésének dátuma már ismert: 2023. augusztus 24., tehát már csak alig több mint négy hónapot kell várni. A játék két kiadásban jelenik meg az újgenerációs konzolokra – PS5 és Xbox Series X/S -, valamint PC-re az Epic Games és a Steam áruházakon keresztül.

A két kiadás “standard” és “Special”, a Special kiadás pedig hozzáférést biztosít a “Far East” és a “Rebel” DLC csomagokhoz, valamint a szezonbérlethez és a háromnapos korai hozzáféréshez. A Far East csomag a 2021-es Kawasaki Z 900 és az 1998-as Suzuki TL 1000 R Racing Modifiedet tartalmazza, a Rebel csomag tartalma ismeretlen. A normál kiadás fizikai és digitális változatban is elérhető, előrendeléssel pedig a fent említett Far East csomagot kapjuk meg. A Special Edition csak digitális változatban érhető el. Az előrendelési időszak már tart, az Epic Games áruházban a Special Edition 31.190 forintba kerül, az alap változat pedig 20.990-be. Ehhez képest minimálisan térnek el az árak a PlayStation Store-ban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük