Radikális volt és pénzért nem lehetett megvenni

A hétvégén került megrendezésre az ICE (International Concours of Elegance), mely egyik különleges vendége a Mercedes-Benz C111 volt. A prototípus a 1970-es évek egyik legmodernebb autója volt, és mindössze két V8-as példány épült belőle. A Német márka általánosságban meglehetősen konzervatívnak tekinthető, ám ebben az esetben valami egészen másról van szó. A C111 első példányát 1969-ben mutatták be. Eredetileg C101-nek szerették volna nevezni, de az a név már a Peugeot védelme alatt állt. A Porsche is hasonlóan járt a 911-el, melyet eredetileg 901-nek hívtak volna.

A prototípus Mercedes karosszériája üvegszálból készült, mely alatt egy acélcsőváz található bukókeretettel. A meghajtásról eredetileg egy három rotoros Wankel-motor gondoskodott, amely 250 lóerő leadására volt képes, valamint elérte a 260 km/h-s végsebességet is. 

Az 1970-és Genfi autószalonon mutatkozott be a prototípus továbbfejlesztése, ami már egy négy rotoros Wankel-motort használ és 350 lóerő leadására képes, végsebessége pedig 300km/h feletti. A formaterv egyébként Bruno Sacco nevéhez köthető, csakúgy mint a Mercedes 190, W124 és a W140 is.

A St. Moritz-i tó jegén a C111 legritkább V8-as példányát hozták, mely úgy hírlik, hogy akár a 400km/h végsebesség átlépésére is képes lett volna. Az 1973-ban kezdődő olajválság lesöpörte a rekord kísérletet az asztalról, a Mercedes pedig dízel motorokkal szerelte fel a prototípusokat és később ezeket használta rekord döntésre.

Talán nem meglepő, hogy több mint 500-an adtak át üres csekket a Mercedesnek abban a reményben, hogy C111-est vásárolhassanak, azonban az olajválság közbe szólt és az autó sosem került sorozatgyártásba.

Forrás: https://www.classicdriver.com/en/article/cars/radical-mercedes-c111-only-car-money-cant-buy-ice-st-moritz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük