Vélemény: a 23′-as Moto GP szezon győztese nem más lesz, mint…

Az előszezoni teszteken már túl vagyunk, és ma este már az aktuális versenyhétvége pénteki szabadedzése is a múlté. Hogy hangolódjunk a szombati sprint versenyre és vasárnapi futamra, elmondjuk kit / kiket tartunk esélyesnek az idei VB címre. És hogy kik azok, akikért szorítunk. Először is az interjú alanyok:

Guld Péter, a hazai motorsport újságírás pápája

Peti Marqueznek drukkol, viszont ha fogadni kéne az esélyesre, Peccora tenné a vagyonát.

Zomborácz Iván, az InStyleMen.hu magazin főszerkesztője, korábbi motoros újságíró

Már régóta tudom, hogy Zombi favoritja Brad Binder, de az új infó volt, hogy Jorge Martinnak is drukkol. Mégpedig azért, mert szereti ahogy motoroznak. Egyrészt egyáltalán ahogy ülnek a motoron, másrészt pedig, hogy a stílusuk kellően agresszív és tökös. Ezen felül Binder okosan is megy, a Martinátornak ebben a tekintetben még fejlődnie kell.

Korábban Bastianini is nagy kedvence volt, de kicsit hátrébb csúszott e tekintetben, amikor a gyári Ducatihoz igazolt. És ha már Ducati: mivel övék a legjobb motor, ezért Zombi a már tapasztalt tavalyi világbajnokra szavaz, mint az idei legnagyobb esélyes.

És akkor jöjjenek a szerkesztőség motorosai: elsőként Branstetter Gábor

“Kedvencem nincs, de Marquezben szimpatikus a tüzesség, szerintem az kell ebbe a sportba. Mindig a határon vagy afelett motorozik, de nem valószínű, hogy a top háromban benne lesz.”

Fetter János, aki régebb óta motorozik, mint hogy tudta a szorzótáblát

“Amikor azt kérdezték, ki a kedvenc versenyzőm a jelenlegi motogp mezőnyből, rendesen elgondolkodtam. Pár éve biztosan egyből rávágtam volna, hogy a Doctore. Sajnos ő időközben szögre akasztotta a motorosruhát, így új üdvöske után kellett néznem. Kifejezett kedvencem jelenleg nincs, mindegyik pilóta közel áll hozzám.

Ha mégis ki kellene valakit emelnem az talán Aleix Espargaro lenne. Amit ő véghez vitt az elmúlt pár évben, az valami elképesztő. A mezőny legidősebb tagja és tavaly, hosszú és kitartó munka után, két gyermek édesapjaként ért fel a csúcsra. Az elő szezoni tesztek alapján vajmi kevés esélyt látok arra, hogy idén is versenyben legyen a világbajnoki címért, de korai még temetni.

Amennyiben meg kellene tippelnem, hogy ki lesz az idei bajnok, talán Peccora szavaznék. Azt gondolom a tavalyi világbajnoki cím miatt idénre magabiztosabb lesz, de így sem lesz egyszerű dolga ha le akarja győzni Fabiot és Marcot. Az idei szezonra pedig csak azt kívánom, hogy sokszor láthassuk ahogy ezek a fiúk ölre menő csatát vívnak a pályán.”

Filep Tomi, az NSR-es Pszichopata

“Nem várok nagy meglepetéseket a szezon kezdettel kapcsolatban. Szerintem ott folytatják majd a srácok ahol tavaly abbahagyták. A szezon előtti tesztek eredményei is azt mutatják, hogy a Ducati nem csak sok motorral áll a rajtrácson, de a mennyiség nem ment a minőség rovására. A portimaói teszten Bagnaia és Martin váltották egymást az élen amíg a spanyol el nem esett. De ez sem szegte igazán szárnyát, a végelszámoláson nem látszik ugyan, de amíg motoron volt, ott volt az elejében. Ennek fényében nem lepődnék meg ha ez a tendencia a szezon kezdeti szakaszában (vagy akár tovább) is folytatódna, na már nem az esés, hanem a rajtrács elején tanyázás.

Ha valakinek be kell férnie az elejébe az az Aprilia és a KTM. Mind a két csapat nagyon komoly fejlesztésekkel néz a szezonkezdet elébe, és szakértők szerint az egyre nagyobb szerepet kapó aero csomagjuk nekik a legfejlettebb. Akiket az elejében szeretnék látni de nem lesznek ott attól tartok az a gyári Yamaha. Ugyan Portugáliában Quartararo odafért a “dobogóra”, ez azután történt, hogy a 2023-as fejlesztésektől búcsút intve a ‘22-es csomaggal ment fel a pályára. A tavalyi motor tavaly is kevés volt, és ami a legnagyobb baj vele, hogy csak a francia tudja kimotorozni belőle amire szükség lenne, sőt még többet is talán, de a tavalyi pengeélen táncolás sokszor esésbe fulladt, és a sok DNF a szezon végén megbosszulja magát.

Morbidelli teljesítményéről nem ejtenék túl sok karaktert, mert ha jobban belegondolunk egy valami magyarázhatja a helyét, az pedig, hogy valamilyen terhelő bizonyítéka van a Yamaha vezetőségére nézve. Ennek fényében mit tippelek: Ducati uralom lesz, Aprilia és KTM foltokkal, és nagyon remélem, hogy Quarta be tud szúrni az elejébe néha. Személy szerint a franciát látnám legszívesebben világbajnokként, de reálisan nézve az Euromillionra is hasonlóak az esélyeim.”

Én, Sipos Geri

Én nagyon sok mindenkinek drukkolok. Valójában szinte mindenkinek a rajtrácson. De azért vannak kiemelt kedvenceim. Egyikük az eddig még nem említett Marco Bezzecchi, aki a tavalyi szezon végére nagyon összekapta magát és a mezőny elején tudott motorozni. Millerrel kapcsolatban ambivalensek az érzéseim, de ha valakivel közösen ünnepelhetnék győzelmet az ő lenne, szerintem ő tud bulizni. Számomra a stílusa kicsit kilóg a mezőnyből, ezt pedig mindenképp a javára írnám.

Hogy ne soroljam fel a komplett rajtrácsot, már csak pár név: Aleix Espargaro, akinek a nyilatkozatai nélkül nem lenne pont a versenyhétvégék végén, és persze Fabio, aki egyszer már megérdemelten lett világbajnok, és szerintem van még benne bőven potenciál. Azonban Marc Marquez az a versenyző, akit a legszívesebben látnék még egyszer, akár idén bajnokként. Korábban nem rajongtam érte, sőt, untam, hogy mindig ő nyer. De a balesete óta eszméletlenül motivál a küzdése.

És hogy rátenném-e a vagyonom? Nem. Persze, hogy a Ducatira! Sajnos a többi motor idén a nyomába se érhet. Azonban én Peccoban nem látom a potenciált még egy cím megszerzésére, szerintem ezt Bestia fogja behúzni, aki már a Gresinivel is Bagnaia nyomában loholt. Már amikor nem előtte volt.

És, hogy a csajok is szót kapjanak: Kriszti, a feleségem

Kriszti kedvence egyértelműen Quartararo, és hosszas latolgatás után ő rá is fogadna, mint idei VB esélyes. Igaz, ő annyira nincs képben, hogy a Ducati mennyit fejlődött, a Yamaha pedig ugyanennyit vissza, így nem lenne fair, ha most fogadnék vele. Vagy ki tudja?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük