A BIZTONSÁG A KULCS: MIBEN VÁLTOZTATTAK A NÉPSZERŰBB VERSENYSZÉRIÁK?

Sosem lehet elsiklani a tény felett, hogy hány nagyszerű versenyző életét követelte, vagy veszélyeztette már a szélsebes tempó és a nem elég biztonságos autó. A Forma-1-es Belga Nagydíj hétvégéjéhez érkezve Anthoine Hubert, illetve Jules Bianchi tragikus halálára emlékezve vegyük sorra, hogy néhány nevesebb szériában milyen lépéseket kellett – vagy kellene – meglépnie az autósport veszélyekkel teli világának.

Mi a helyzet a Forma-1-ben?

A biztonság a „királykategóriában” már Niki Lauda 1976-os nürburgringi balesete óta egy nagyon nehéz kérdés. Azelőtt, a sportág születésekor teljesen általános dolog volt, hogy a versenyzők minden második héten temetésre kellett menjenek.. Lauda megégése és több hónapig tartó rehabilitációja után azonban a pilótáknak is elkezdett leesni, hogy akár a következő hétvégén ők is az osztrák bajnok sorsára juthatnak, így a vezetőségi tagoknak is el kellett kezdenie komolyan foglalkozni ezzel a problémával. Ezért lett minden versenyző számára kötelező a tűzálló overál és a maszk is.

A legendás bajnok, Ayrton Senna halálát követően újabb és újabb szigorításokat sürgettek a rajongók, illetve a sportághoz szorosan kapcsolódó személyek is. Egészen Jules Bianchi tragikus, 2014-es balesetéig azonban nem vették kellően komolyan ezeket a hangokat odafent. Azóta pedig kötelezővé tették minden csapat számára a pilótafülke és a biztonsági cella fölött elhelyezkedő glóriát.

Ha tovább olvasnál, kattints az alábbi linkre a teljes cikkhez a Hallgató magazinon:

https://hallgatomagazin.hu/autosport-biztosnag-veszely/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük