Karbon vázzal kísérletezik az Aprilia

Nem csak a versenyek miatt érdekes most a MotoGP – pedig a mai silverstone-i futam kivételesen izgalmasra sikerült -, hanem az Aprilia újdonsága miatt is. Mat Oxley motorsport újságíró, és egyben a MotoGP egyik élő tudástára nemrégiben Twitteren osztott meg egy fotót, melyen egy Aprilia RS-GP láthatunk, nagy valószínűséggel karbon vázzal.

Igen, ez rengeteg emberben kelt izgalmat, és legalább ennyi embernem vet fel kérdéseket. Ugyanis a karbon (és karbon kompozitok) sokkal ridegebbek, törékenyebbek mint a GP-ben váz anyagként elterjedt alumínium. A vázért felelős Aprilia mérnökök temérdek munkájának a sikere (vagy legalább az ötlet és kivitelezés létjogosultsága) hamarosan kiderülhet, ugyanis már pályán tesztelik az újdonságot Lorenzo Salvadorival a nyeregben.

Utoljára a Ducati próbálkozott hasonlóval nem túl nagy sikerrel, hiszen a karbon váz nagyon sérülékeny volt a ridegsége miatt. Jelenleg a MotoGP-ben nagy szerepet játszik a karbon, viszont ezek a spoilerek, idomok, fékek, kerekek és egyéb alkatrészek “receptjén” szerepelnek. Nem tudni, hogy az Aprilia mekkora sikert ér majd el, viszont egy szinte biztos: nagy visszhangja lesz. Ha beválik, és előnyt tudnak szerezni a súlycsökkentéssel és merevséggel, akkor a jövőben biztosan más gyártók is hasonló fejlesztésekbe kezdenek.

Az Aprilia ebben a szezonban sem muzsikál egyébként rosszul, de hasonlóan merész húzásokra van szükség, hogy véget vessenek a Ducatik egyeduralmának. A mai napon Silverstone-ban mondjuk Aleix Espargaro a 12. helyről indulva szerezte meg a győzelmet végül az utolsó körben. Csapattársa, Maverick Vinales pedig ötödikként futott be az Apriliával, így ez a hétvége pont bravúrosra sikerült az olasz gyártónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük