A Harley-Davidson kitett magáért Budapesten #HD120

A motoros fesztivál, ami nem csak motorosoknak szól – összefoglaló: #HD120 első nap

Ha Budapest közelében jársz ezen a hétvégén, szinte kötelező ellátogatni a 120 éves Harley-Davidson jubileumi fesztiváljára, amennyiben kedveled a motorokat. Csütörtökön kezdődött a grandiózus születésnapi parti, mi pedig ott voltunk, hogy első kézből számolhassunk be róla, és nem utolsó sorban, hogy egy jót bulizzunk. 

A nagy múltú amerikai gyártó öt évente rendez hasonló bulit, az előzőt Prágában, az azt megelőzőt pedig Rómában rendezték. Ilyen illusztris társaságba csöppent bele fővárosunk, és azt gondolom jól választott a bizottság. A fesztivál a Puskás Arénában, és az azt körülvevő parkban zajlik, ahol egy tökéletes motoros miliőt sikerült kialakítani a rendezőknek. 

A beléptetés meglehetősen flottul zajlott, nem alakultak ki sorok, ami valószínűleg a számtalan belépési pontnak köszönhető. Tehát a szervezés ezen része hibátlan volt, a biztonsági szolgálat embereinek esetleges lekezelő és megalázó viselkedéséről pedig nem a szervezők tehetnek, de sajnos ilyen is volt. 

Az esemény hatalmas területen helyezkedik el, mely logikusan és átláthatóan van felépítve. Kicsit féltem a szállóportól, mely minden fesztivál velejárója, ám ezt nyomokban sem lehetett felfedezni, tiszta lábbelivel érkeztem, és abban is távoztam. A rendezvény rengeteg érdekesnél érdekesebb motorkerékpárral kedveskedik a látogatóknak. Személyes kedvenceim az expo területen és a BOP csarnokban találhatók, ahol az új Harley-Davidsonok mellett, egyedi motorokat is kiállítottak, valamint a márka történetét is végig követhetjük, a kezdetektől a jelenig. 

A legérdekesebbeket sokan nem nézik jó szemmel #HD120

Sokak szerint az 1969-től 1981-ig tartó AMF éra a Harley-Davidson legrosszabb időszaka. Az AMF (American Machine and Foundry) nyújtott pénzügyi mentőövet az eladósodott Harley felé, ha pedig ők nincsenek, akkor nagy eséllyel ma már nem találkozhatnánk új motorokkal az amerikai gyártó kínálatában. Számomra azonban ez a korszak a legizgalmasabb. Ekkor vette kezdetét az Aermacchival való együttműködés, melyből hó-mobil és szikár, egyhengeres GP motor is született.

A show-t viszont egyértelműen az R-N Racing King of the baggers széria egyik versenymotorja lopja el. Legalább közel egy órán keresztül csodáltam a vérbeli versenygépet. Metzeler slick gumik; a 330 milliméteres tárcsákba elől, radiálisan rögzített 4 dugattyús Brembo nyergek harapnak. Az átalakítás a futóművet sem kerülte el. Elől fordított Wilbers gátlókat kapunk, melyek minden paramétere állítható, hátul pedig szintén két külső-gáztartályos állítható Wilbers gátló található. Az erőforrás versenyre való felkészítése a Screamin’ Eagle keze munkáját dicséri, mely közel 2400 köbcentis  Hengerűrtartalmú és 150 lóerő körüli teljesítményt csavar ki magából!

Villany is van #HD120

Érdemes még megemlíteni a Micromob standját is, melyen megcsodálhatjuk a Levityt. A retrofuturista dizájnnal ellátott villany robogót már messziről kiszúrtam és sietve indultam a kiállító hely felé. A márka alapítója elárulta, hogy egy olyan járművet szeretett volna létrehozni, mely amellett, hogy környezetbarát, még igazán menő is tud lenni. A tervezőket olyan különleges tárgyak ihlették, mint a DMC DeLorean, a Casio A168 és természetesen a Piaggio Vespa. A töltőkábelt az ülés alá rejtették és, bármilyen hagyományos 230V csatlakozóval működik. A Micromob Levity három kivitelben lesz elérhető, City, Sport és Bay.

A City kivitel már B-kategóriás jogosítvánnyal is vezethető és Magyarországon rendszám nélkül is üzemeltethető. Ha nagyobb teljesítményére és végsebességre vágyunk akkor a Sport és Bay kivitelt kell választanunk. A prémium robogók 2023. június 23.-tól előrendelhetőek, részletes információkat pedig az alábbi linken található kérdőív kitöltése után kaphattok:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfkOj-uu_ZRQEvW6bHCOjGY6sK1YJuR-MpIF66rOSm5iNdlFg/viewform

Ma a csajoké a főszerep #HD120

A fesztivál pénteki napján több neves női együttes is fellép, többek közt az Anna And The Barbies, a Larkin Poe és a Strange Kind Of Women. A mai napra vonatkozó programtervet a következő link alatt találjátok:

https://hd120budapest.hu/site/files/timetables/ha-120_budapest_idoterv_pentek.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük