Az alkatrész vásárlás titka

Ha kisebb-nagyobb javításokat otthon végzel az autódon / motorodon, vagy akár csak egy ablaktörlőt cserélsz, biztosan szembesültél már a gyártók kavalkádjának kibogozhatatlan sokaságával. Ha nem akarsz (vagy a darabokban lévő járműved miatt nem tudsz) kimozdulni az otthonodból, akkor remek lehetőség az online rendelés. Manapság egyre több disztribútor kínálatából választhatunk alkatrészeket, mely vállalkozások számos akcióval és színes nevekkel kínálnak megoldást a kopó – fogyó alkatrészeink pótlására. A konkurencia harc alapvető eszköze a lojalitás eléréséhez a logikusan felépített kereső és a vásárlói hűség díjazása.

A legtöbb felhasználó, vagy javító a típus kiválasztással kezdi a keresést. Itt oda kell figyelnünk arra hogy a menükben végig lépegetve azokat a paramétereket válasszuk ki, amelyek legpontosabban fogják beazonosítani a járművet. Sokan elkövetik azt a hibát hogy túlságosan elnagyoltan választják ki a jármű adatait, nem feltételezve hogy eltérőségek lehetnek. Alap példa, hogy nem ugyanaz a hátsó rugó lesz jó a kombihoz, mint a négy ajtóshoz.

Ha a jármű kiválasztása megtörtént, a legtöbb esetben a köznyelvben használt szak- vagy szleng szavakra keresnek, ami vagy ad talalato(ka)t, vagy nem. Ugye a fékbetét és a fékpofa sem ugyanaz, de a kipufogó felfüggesztőt is rendszeresen kipufogó gumiként próbálják megtalálni a vásárlók. Van még körülbelül ezer példa és napról napra több születik, erről bővebben majd egy következő cikkben lesz szó.

Ha végre meg van, hogy mit is akarunk pontosan, sok esetben számolatlan gyártó termékei közül választhatunk különböző ár és minőségi kategóriában.

Egyeseknek az hozza a sikerélményt, ha megtalálják a listában a legolcsóbb terméket. Főleg, ha mást egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak. Náluk tulajdonképpen teljesen mindegy mekkora a kínálat, illetve hogy a járművükbe az alkatrész beleillik -e. Véleményük szerint ha hozza hozzá a listában, akkor annak jónak kell lennie. Nem feltételezik az ellenkezőjét. Ők sosem fogják megtapasztalni milyen is volt az autójuk / motorkerékpárjuk új korában. Ezen alkatrészek között iszonyatosan nagy a minőségi szórás, mivel egyik alkatrész sincs ezen ár mellett a gyártás után rendesen tesztelve.

Mások a középkategóriára buknak. Ezt elég sokféleképpen lehet értelmezni, de a legtöbbeknél az alábbiakat jelenti:

  • magasabb árfekvésűek a legolcsóbbaknál
  • hangzatos markájuk van
  • mellé van írva hogy német brand

Ezek általában nem azért drágábbak, mert jobbak, mint a legolcsóbb kategória, hanem mert az árkülönbözetet a marketingre költötték.

A következő kategóriát nevezhetnénk prémiumnak, de ez nem feltétlen találó. A titok abban rejlik, hogy azok a gyártók akik nem kizárólag az utángyártott piacon vannak jelen, hanem gyári beszállítók, sokkal magasabb minőségi sztenderdeknek felelnek meg. Miközben árban nem minden esetben drágábbak – persze ilyen is akad – hiszen nagy tömegben gyártanak.

Akik ezeket a gyári beszállítós alkatrészeket keresik, már belépő szintű ismeretekkel rendelkeznek arról hogy milyen márkájú alkatrészeket használnak a jármű gyártók. A profik, minőséget kedvelők, muzeális minősítésre készülők, vagy az eredeti állapotot fenntartani vágyó társaink kizárólag gyári, vagy gyári beszállítós utángyártott alkatrészeket keresnek. Nekik nem elég az, hogy a termék amit megvásárolnak körülbelül olyan jó, mint az eredeti, hanem vágyják azt hogy az ugyanolyan legyen.

Tudni illik, minden alkatrész jó, ami bevizsgált, E jeles engedéllyel rendelkezik. Garanciát vállalnak rá a gyártók hogy az működni fog és nem baleset veszélyes. Arra viszont nem kell felelősséget vállalniuk, hogy ugyanolyan minőséget, teljesítményt, stabilitást lehet vele elérni, mint amikkel együtt megálmodta azt a jármű gyártója. Komoly mérnöki munka van az alkatrészek összhangjában, amit a pótlás, javítás, csere során sem szabad elfelejteni. Ha valaki például OT minősítésre készül, fontos tudnia hogy a járműve mely beszállítók alkatrészeivel volt gyártva, hogy elérje az eredeti minőséget.

A profik mindig azt akarják érezni, mintha új lenne szeretett járművük. Azt azért fontos megjegyezni, hogy a gyári beszállítós utángyártott, egy eredeti alkatrész minőségét, tartósságát nem mindig tudja. Sokszor találkozhattatok már azzal hogy egy jármű gyártó logója nagy részben eltávolítva, de még felismerhető állapotban látható 1-1 gyári beszállítós terméken. Ezek valószínűleg úgy kerülnek az utángyártott piacra, hogy azokat minőségileg kifogásolhatónak találta a jármű gyártó, s elutasította azok átvételét. Ezek mind átkerülnek az alkatrész forgalmazókhoz és mi felhasználók ennek nagyon tudunk örülni, mert sokszor harmad áron juthatunk az eredeti minőség közelébe. Javasolt ezen termékek választása, mert könnyen telepíthetőek, méret pontosak, tartósak és tudják azokat az értékeket, amikkel tökéletesen hangolt lesz a gép.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük