Frissült a Beta kínálata, megjelentek a 2023-as trialok

Az 1905-ben alapított Beta eleinte biciklik gyártásával foglalkozott, de néhány éven belül már a motorkerékpárok gyártása lett a fő profiljuk. Ha ma meghalljuk a trial szót, a legtöbb motorosnak talán a Beta neve jut eszébe először, ami nem véletlen, hiszen nézzünk csak rá:

Beta EVO 2T 300

A külső megfog, a belső megtart mondás ebben a kontextusban is érvényes: egy igazán gyönyörű, piros vázba bújtatott 300 köbcentis, kétütemű motort láthatunk a Beta-tól. Az olasz cég választéka összesen öt darab modellel frissült: 125, 200, 250, 300 köbcentis kétütemű, illetve 300 köbcentis négyütemű trialokat adtak ki nemrég.

A tavalyi, 2022-es modellek továbbfejlesztett változatait láthatjuk, mely több-kevesebb érdekességet tartogat. Az EVO 4T 300 a grafikán kívül a tavalyihoz képest két főbb dologban változott. A motorvezérlőt átprogramozták, illetve titánium kipufogódobot kapott.

Mind a két, mind a négy ütemű modellekre Domino markolat került a jobb tapadás érdekében. Megfigyelhető az átalakított hűtő takaró elem, mellyel elvileg jobb levegőáramlást érnek el a hűtő irányába, illetve nagyobb védelmet is nyújt. Szintén újdonság a tüzelőanyag tartály borítása, egy vázhoz jobban simuló, nagyobb védelmet nyújtó darabra váltottak. Az új modellek kaptak gyújtástérkép választót is, melynél két különböző opciót kapunk. Sokat játszottak még a lengéscsillapítók beállításával is, mind a progresszív rugók karakterisztikáján, mind a kirugózási fázison változtattak. Ha nem lenne elég az újításokból: a gumi kiválasztásakor sem vicceltek. Elöl egy Michelin Trial Light, míg hátul Michelin X-Light Competition, amely már tényleg egy profi trial gumi.

Ami az EVO 250/300 2T-t érinti: a 2023-as kiadásba bőven belenyúltak a mérnökök. 1,5 milliméterrel rövidebb hajtórudat kapott a blokk, ezzel csökkentve a löketet és az alternáló tömegeket. Hengerből is teljesen újat fejlesztettek, illetve a vezérlést is úgy alakították ki, hogy kis fordulatszámon is nyomatékos legyen. Minden alkatrésznél igyekeztek a tömeget is csökkenteni. A hengerfejben pedig az égésteret is módosították. A hab a tortán, hogy a leömlő is kapott egy védő elemet, mely nem csak a becsapódások ellen véd, de elméletileg a túlmelegedés ellen is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük