Így menti meg az életed a Honda

A Honda mindig is nagy hangsúlyt fektetett a motorjaik nyergében ülők védelmére. Ezt nem kizárólag emberbaráti szeretetből teszik, hiszen nehéz úgy visszatérő vásárlókat találni, ha azok meghalnak. Ezért is vezették be 2006-ban a légzsákot a Goldwingre. Ez szélesebb körben nem terjedt el, helyette azondban egyre több egyéb biztonsági extra létezik. Például a légzsákos ruhák egyre népszerűbbek és egyre olcsóbbak.

A Honda azonban most egy új irányba mozdult az élet (és ügyfél) mentés terén. Szabadalmaztattak egy ütközés detektáló és vészhívó rendszert, ami legfőképpen az IMU-ra (Inertial Measurement Unit) hagyatkozik, viszont nem ez az egyedüli támpont. Maga az IMU gyakorlatilag a motor pozícióját határozza meg a térben, vagyis X,Y,Z koordinátán, illetve a motor tengely menti elfordulását is felismeri, és érzékeli a gyorsulást. A másik két fontos hozzávaló pedig a telefonunk és a sisakbeszélő.

A koncepció lényege, hogy a rendszer egyszerre mindhárom eszközt (IMU, telefon, sisakbeszélő) használja, és ha balesetet érzékel, akkor lép működésbe rendszer. Amikor az IMU olyan értékeket észlel, amik már a motorozás fogalmán átlépnek, például irreális gyorsulást (vagy éppen lassulást), a telefonunk segítségével értesíti a mentőszolgálatot. A sisakbeszélő erősen ajánlott a rendszerhez, hiszen ezen keresztül tudunk beszélni a mentősökkel. Ha esetleg a pilóta képtelen lenne beszélni, ezt is meg tudják állapítani a sisakbeszélőn keresztül, így a helyszínre már több információval érkeznek ki, melyekkel percek is nyerhetők, amin valóban múlhat a motoros élete. A mobiltelefon természetesen a hely adatokat is küld a hatóságok számára, így könnyítve az esetleges mentést.

Ez nem csak egy hasznos, hanem életmentő funkció a motorosok, főképp a magányos endurósok, túrázók számára. A hatékonysága a rendszernek még kérdéses, erős befolyásoló lehet a térerő, mely ilyen helyeken nem mindig adott. A telefon és a sisakbeszélő jelenléte és működőképessége is lényeges, illetve maga a rendszer megbízhatósága, de ha csak egy életet is megment már volt értelme kifejleszteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük