Így fest a kínai Davinci

A 2022-es EICMA-n mutatta be a kínai Davinci a café racer jellegű DC100-nak keresztelt elektromos motorját. A nevével ellentétben a motor váltóáramú szinkronmotor (AC), viszont egyenfeszültségről (DC) lehet majd tölteni az akkumulátort. A gyártó ígérete szerint a gyorstöltő állomásokon nulláról 30 perc alatt tölt 100%-ra, 15 perc alatt pedig 85%-ra, mely elég ígéretesen hangzik. Sima 230 voltos hálózati feszültségről is tölthető, bár azzal jóval tovább tart. Teli akkuval 400 kilométer megtételére képes a NEDC ciklusa szerint, míg a WLTP metódusával számolva 357 kilométer jön ki.

Várható volt az elektromos szó hallatára a hatalmas nyomaték és teljesítmény: 850 Nm és 135 lóerő leadására képes a motor, mellyel körülbelül 3 másodperc alatti éri el a százat, a maximális sebessége viszont mindössze 200 km/h. A megállásról teljes Brembo rendszer gondoskodik, előre kettő darab 330 miliméter átmérőjű tárcsa került, és kettő darab négy dugattyús féknyereg, illetve szintén Brembo gyártmányú radiális főfékhengerrel szerelték. Ami még érdekesség a fékkel kapcsolatban, hogy az első fékkar behúzásával a hátsó kereket is fékezi a rendszer, ezért elbúcsúzhatunk a jobb lábbal való fékezéstől. A futóművön sem spóroltak, elöl egy fordított Öhlins villát találhatunk, hátul pedig szintén Öhlins rugóstagot.

A csutkakormányon megtalálhatunk egy funkció választó kapcsolót, melyet fel-le mozgatva válthatunk a D (Drive), N (Neutral) és R (Reverse), funkciók között. Számos vezetéstámogatás funkciót is programoztak bele, mint pl. az emelkedőn elindulás funkció, amely kis sebességen nagy nyomatékot vezérel a kerékre az elinduláshoz, vagy a fordítottját, a lejtmenet funkciót, amivel lejtőn lefele az akkumulátor visszatöltésével fékezzük a kereket. Ezek mellett megkapjuk a ma már természetesnek számító ABS-t és TCS-t. Ami még érdekesség, hogy a műszerfalat az okostelefonunkkal tudjuk elővarázsolni egy telefonos app segítségével, melyről megtudhatjuk az alap adatokat.

A motor legfájóbb része talán az ára, mivel a weboldalukon 26 000 eurós áron lehet előrendelni, amely jelenlegi árfolyammal számolva körülbelül 10,6 millió forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük