A retró superbike ami az unokáknak is tetszik

Az MV Agusta standja az EICMA-n idén is feltűnő volt az extravagáns modelljeivel. Az Olaszokhoz méltóan sikerült idén is több új modellel lenyűgözni a nézőket, de az általánosan erős mezőnyből is kiemelkedik az MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro.

Az MV Agusta az idén ötvenedik évfordulós, 1972-es MV 500-ról mintázta a Supervelocét, melynek az érdekessége, hogy ezen a modellen alkalmazták először az aerodinamikai szárnyakat a leszorítóerő érdekében. A régi vonásokat, mint például a tankon lévő bőrszíjat merészen ötvözték a modern kor vívmányaival, mint az aerodinamikai szárnyakkal, a hátsó üléspúppal vagy a MotoGP-ben is alkalmazott első fék hűtésére szolgáló burkolattal, melyet úgy formáztak, hogy a régi versenymotorok dob fékeire emlékeztessen. A fékek egyébként Brembo Stylemák, elöl négydugattyús monoblokk féknyereggel, 320 milliméteres tárcsákkal. Hátul 220 milliméteres, szintén Brembo féktárcsa dolgozik.

Az idomokat illetően is vannak érdekességek, gyönyörű gyöngyház vörös fényezésű a tank, az orridom, a farokidom, az üléspúp, az első sárvédő és a hűtőidom. Az oldal és a hasidom, a vöröshöz passzoló világosszürke, míg a váz egy része és a hátsó lengőkar, illetve felnik rézsárgák. A termoplasztikus tank kivételével MINDEN idom karbonkompozit.

Az egykarú hátsó futóműre közvetlenül egy Öhlins TTX rugóstagot szereltek, melynek beállításai elektronikusan hangolhatók. Természetesen ehhez passzolóan elől egy Öhlins NIX elektromosan szabályozható fordított teleszkóp teszi kényelmesebbé és precízebbé a motorozást.

Ha már kényelemről van szó, a motorba beszereltek egy kiegyensúlyozó tengelyt, mely a főtengelyhez képest kétszeres sebességgel mozog, ezzel 54%-kal csökkentve a rezonanciát 14 000/perc-es fordulatszámon. A motor egyébként a Brutale 1000 RR blokkja, mely 13 000-es fordulatszámon 208 lóerő, míg 11 000-nél 116,5 Nm leadására képes. Ha a teljesítmény nem lenne elég, természetesen egy racing kittel tovább növelhetjük 212 lőerőre.

Mindezek tetejére gyorsváltóval, egy Arrow által speciálisan erre a modellre tervezett titánium kipufogóval, elektronikus kormánystabilizátorral és egy 5,5 inches TFT kijelzővel érték el, hogy tényleg csak a motor külseje legyen retro, minden más pedig a legmodernebb superbike technológiát kapja.

Ezekért cserébe várhatóan körülbelül 23,5 millió forintot kell letenni az asztalra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük