Neked van büntető pontod? Tudtad, hogy lekérdezheted?

Magyarországon 2000-ben vezették be a közlekedési előéleti pontrendszert, melynek lényege, hogy 18 büntető pont után legalább 6 hónapra bevonják a vezető engedélyt. Hasznos újítás került az ügyfélkapu rendszerébe. Amennyiben rendelkezünk ügyfélkapu regisztrációval, abban az esetben viszonylag egyszerűen lekérdezhetjük pontosan hány büntető ponttal rendelkezünk. Az alábbi linken a Tájékoztatás közúti közlekedési előéleti pontokról almenü alatt tehetjük ezt meg.

https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=98cdea75-a519-4d15-893a-d717615ae530&_n=tajekoztatas_kozuti_kozlekedesi_eloeleti_pontokrol

Ha ügyes voltál ezt látod a lekérdezéskor

A büntető pontok 3 év alatt évülnek el a hozzájuk tartozó határozatok időpontjától, ezután törlődnek a rendszerből. Abban az esetben ha a büntetést rendszám alapján küldik, így nem azonosítható az elkövető személye, ebben az esetben büntető pont nem kerül bejegyzésre. Amennyiben gyorshajtásról kapunk határozatot, melynél a rendőr nem állít meg, szinte biztosan nem jár büntető pont. Van lehetőség a büntető pontok csökkentésére, amennyiben részt veszünk egy önkéntes jellegű utánképzésen. A pontok száma 14-17 pont között 6 ponttal, 13 pontig 9 ponttal csökkenthetők!

Az alábbiakért járnak az igazán magas pontok:

Gondatlan bűncselekmény
– Közúti baleset okozása: 9 büntető pont

Szándékos bűncselekmény
– Segítségnyújtás elmulasztása: 11 büntető pont
– Közúti veszélyeztetés: 11 büntető pont
– Járművezetés ittas vagy bódult állapotban: 11 büntető pont
– Járművezetés tiltott átengedése: 11 büntető pont
– Cserbenhagyás: 11 büntető pont

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük