Ha könyéken fordulnál: Pirelli Diablo Supercorsa V4

A Pirelli, a superbike világbajnokság gumiabroncs beszállítója kihozta a Supercorsa új verzióját. A World SBK ihlette gumi negyedik kiadásából az SP az utcára szánt verzió lesz, az SC viszont pályára lett tervezve. Összességében a gumin két fő tényezőt módosítottak: a gumi összetételt és a gumi mintáját.

A Pirelli szerint jelenleg ez a leggyorsabb mintás gumi a pályázáshoz, mely több fajta összetételű gumiból is elérhető. Az SC verzióból további három fajta van: az SC1, SC2 és SC3. Az SC1-nél elől jó visszajelző képesség párosul hátul nagy tapadással kellően meleg hőmérséklet esetén. Az SC2 első gumija nagyobb stabilitást, míg a hátsó kevésbé meleg időben is jó tapadást és stabilitást biztosít. Az SC3-at pedig teljes mértékben a pályára szánják, viszont nem professzionális versenyzőknek. Az utóbbi verziónál az első guminál a két komponensű gumi bázisa (és egyben közepe) egy keskeny csík, mely a gyors egyenesekben biztosít stabilitást, illetve leveszi a terhet a gumi oldaláról. A felette lévő, oldalán lévő komponens pedig a kigyorsításoknál biztosít hatalmas tapadást elmondásuk szerint. A hátsó guminál is nagyon hasonló a koncepció, azzal a különbséggel, hogy sokkal szélesebb a lágyabb komponens.

Az SP verziót pedig az alábbiak szerint próbálták belőni: megcélozták az arany középutat a Diablo Rosso IV Corsa és a Supercorsa SC komponensei között. Ezt inkább az utcai motorozáshoz ajánlják, akik csak ünnepi gyakorisággal mennek pályázni.

Mindkét verzión feltűnő különbség a gumi mintázata, ami a Supercorsa V3-hoz képest láthatóan változott. A FLASH (vagyis Villám) nevezetű minta a víz kiszorító képességet, és a kiegyenesítéskor való stabilitást hivatott javítani.

A gyártó hangsúlyozza, hogy mind a gumi profilját, anyag összetételét, mintázatát, struktúráját a World-SBK-ban szerzett versenyzői tapasztalatok alapján alakították, ezzel a lehető legnagyobb teljesítményt elérve.

Ha pedig olyan féktávot szeretnél venni, mint egy GP pilóta, nézd meg korábbi cikkünket a Brembo legújabb féknyergeiről.

Pályán vagy utcán? Az új Brembo GP4-MS-nek mindegy – Klikk a képre a kapcsolódó cikkhez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük