Hibrid motort dob piacra a Kawasaki: Ninja 7 Hybrid

A Kawasaki 2014-ben már bizonyította, hogy van bátorságuk a megszokottól eltérő hajtásmódokat szériában kínálni a nagyközönségnek. Ez volt a kompresszoros H2R, és annak egyéb verziói. Most, majdnem tíz évvel később ismét merészet húztak, és elsőként dobnak piacra a nagyközönség számára hibrid motorkerékpárt, a Ninja 7 Hybridet.

A tisztán elektromos motorok egyre inkább elterjedtek, némely gyártó állítása szerint a jövőben csak ilyenekkel találkozhatunk majd. Ebből a Kawasaki is kínál már két modellt is, az idomos Ninja e-1-et és a naked Z e-1-et. Azonban míg előbbiek az A1-es kategóriába tartoznak, a Ninja 7 Hybrid 69 lóereje a nagymotorosok számára is vonzó lehet.

Bár valószínűleg a mérnökök nem emiatt tervezték éppen 69 lóerősre a motorkerékpárt, de a szám jól szimbolizálja a a belsőégésű és az elektromos motor összefonódását. A 60 Newtonméteres nyomaték önmagában még nem feltétlenül lehengerlő, de valószínűleg az elektromotornak hála már viszonylag alacsony fordulaton rendelkezésre áll, és tippre a nyomatékgörbe is kimondottan telt lesz.

A hibrid járművek sarkalatos pontja a váltó, ugyanis általában itt adódik össze a két különböző erőforrás teljesítménye. Ez a Kawasaki esetében egy hatsebességes automata, mely fokozatait manuálisan is kapcsolhatjuk. A belsőégésű motor 451 köbcentis kéthengeres, az elektromotort pedig egy 48 voltos akkumulátor táplálja. Utóbbi a váz közepén helyezkedik az optimális súlyelosztás érdekében. Erre szükség is van, van is mit elosztani, ugyanis a motor önsúlya 227 kilogramm, míg a hasonló teljesítményű motorkerékpárok 190-210 körül szoktak mozogni. Házon belül a 68 lóerős Ninja 650 például mindössze 193 kilogramm.

Ennek ellenére a Ninja 7 Hybrid biztosan sokak számára vonzó lesz, hiszen az új technológia miatt akár gyűjtői darab is lehet, de biztosan nem lesz rossz motorozásra sem. Ráadásul a 14 literes tankjával 350 kilométert is megtehet, hála a négy literes fogyasztásnak.

Ezt még Visegrádon is szeretnék

A három vezetési mód közül választhatunk, a Sport-Hybrid, Eco-Hybrid és EV. Ezek elég beszédes elnevezések, utóbbi főleg parkolgatáshoz, lassú gurulgatáshoz való hangtalanul. Ez mondjuk tök jó ahhoz, hogy ha felpattintasz egy Akrapivcot, de EV-ben gurulsz haza, nem fognak instant meggyűlölni a szomszédok.

Természetesen Stop-Start rendszer is van a csomagban, hiszen ez már a normál belsőégésű motorokban is megjelenik. Ami még érdekes, az a Walk Mode, ami a tologatást könnyíti meg az elektromotor segítségével. Ráadásul ha a gázkart alaphelyzetből előretoljuk, akkor hátramenetben gurul a moci.

A kevésbé modern motorokban is alap már a telefonos összeköttetés, és a színes TFT kijelző, így természetesen ez a Kawasaki újdonságában is megvan, ráadásul 4,3 collos verzióban. Az újdonság érkezése 2024 tavaszán várható.

További információ: https://www.kawasaki.hu/hu/products/Szupersport/2024/Ninja_7_Hybrid/overview?Uid=08F6DVxRC19QW1sODVpeXA5ZCQpRCVlbDllRX1sLXQsNWAs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük