Nincs többé Wörthersee?! Dehogy nincs

Magyarországról hozzávetőlegesen 6 és fél órányi autózás után, a Wörthi-tó környékén minden év májusában lehetőséget kaptunk arra hogy részt vegyünk egy olyan közúti autós menyországban, ahol feltűnően átépített, hangos és erős autók között lehettünk akár négy héten át. Itt különböző nemzetekből fiatalok és idősek találkozhattak egymással. Van aki az USA-ból látogat ide rendszeresen saját autóval és volt aki kvázi egy időgéppel érkezett 4 keréken Kínából.

Napok óta attól hangos az autós sajtó, hogy nem lesz többé Wörthersee, GTI találkozó

Együtt gyászol a Volkswagenesekkel az egész autós társadalom, ugyanis Maria Wörth önkormányzata a következő években már nem ad otthont a találkozónak. Több olyan kép jelent meg az interneten, ahol az ikonikus kő Golf autó-takaró ponyvával van letakarva, mécsesek veszik körül, vagy trélerre van szerkesztve, ezzel kifejezve a fanatikusok elkeseredettségét.

Markus Perdacher polgármester a klímaváltozásra hivatkozva hozta meg döntését, ám mindannyian tudjuk hogy a résztvevő autósok stílusával és magatartásával lehetett inkább a probléma. Valljuk meg, bármennyire is szeretjük a gyorsulást, durrogást és a gumi füstöt ez nem az utcára való, ennek ellenére nagy örömünket leltük benne az elmúlt évek során.

A közlemény értelmében hivatalos Volkswagen Golf GTI találkozó nem lesz már, ennek ellenére nem kell azt gondoljuk hogy véget ért a Wörthersee ‘tuning találkozó’, ugyanis eddig sem egy hivatalos rendezvény kereteiben zajlott ez négy héten keresztül. Pusztán a tuning autósok jelenléte alkotta az úgynevezett ‘week before’-t, vagy a ‘reloaded’-et. Személy szerint nagyon bízom benne hogy májusban lesz a turbó kanyar környékén ismét néhány igényesen épített autó és fogjuk még hallani a gummi-gummi kifejezést, illetve fogunk még látni sound check táblákat.

Határozott rendőri jelenlét

A Covid járvány kitörése óta nem volt hivatalos rendezvény, ennek ellenére azt gondolom elég megtűrten, de illegálisan lezajlott a week-before és a reloaded. A helyi vendéglátósoknak nyílván jól jött a bevétel, de a rendőrök kevésbé tolerálták a rendbontást. Részletekbe menő ellenőrzések, igen magas összegű bírságok voltak és rendszám levételből sem volt hiány.

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján nem kis rizikót vállal az aki az erősen átépített autójával itt randalírozik. Az XS-CarNight csapata idén már nem is tervez a helyszínnel. Helyette Olaszországban rendeznek majd kiállítást. A gepfeffert.com viszont engedéllyel hagyomány örző találkozót fog tartani május 13-án a Pyramidenkogel-nél. Úgy érzem ott a helyünk, ahogy majd az XS-en is, Olaszországban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük