Nem láttad a táblát? A motorod igen

Az autóiparban egy ideje már egyre kevésbé szólnak a fejlesztések a menettulajdonságok javításáról, sokkal inkább az újabb és újabb kütyük dominálnak kényelmi és biztonságtechnikai témában. Kis lemaradással, de a motorkerékpárok esetében is ez a trend. Az ABS, TCS bevezetése indította el ezt a hullámot, majd hamarosan a Bluetooth-os kijelzők, intelligens kulcsos megoldások jelentek meg, most pedig itt a következő lépcsőfok: kamera a motorokba.

Ezt most nem úgy kell elképzelni, hogy elől, esetleg hátul is egy sima fedélzeti kamera van bekötve a gyújtásra, ahogy az új Eliminátoron gyári extraként. Ennél azért jóval többet tervez a BMW. Nem forradalmian új az irány, hiszen korábban a Kawasaki egy egyszerűbb, de hasonló funkciót bemutatott a H2 SX-en. Ott gyakorlatilag az volt a lényeg, hogy egy kamera látta a szembe jövő autót (vagy motort), és így a reflektor automatikusan lekapcsolt tompítottra, majd vissza.

A BMW tervrajzán egy K 1600 B modell eleje látható a két tükörrel. Szemléletesen mutatja az oldalankénti 1-1 sztereo kamerát, melyeknek bőven lesznek funkciói. Mivel a kamerának, és a hozzá tartozó elektronikának is kell a hely, a visszapillantót újra kell tervezniük a mérnököknek. Viszont ezt úgy próbálják meg, hogy az idomokat ne kelljen módosítani az új visszapillantóhoz, hanem a visszapillantót tervezzék a motorhoz.

A kamerák széles látószögűek lesznek, ezen felül pedig mivel ketten vannak, képesek meghatározni a motor pozícióját térben, illetve az előtte lévő tárgyak távolságát felmérni. És hogy ez mire enged következtetni? Itt bőven nem csak egy automata világítás kapcsolóról lesz szó. Valószínűsíthető, hogy a fényszóró világítási magasságát (távolságát) is magától fogja állítani, sőt, akár egy mátrixos fényszóró is kivitelezhető lesz. Az autókban már évek óta létező mátrixos fényszóró lényege, hogy a szembejövő autóst vagy motorost kitakarja, vagyis nem világít abba a sávba, ahol velünk szembe jönnek, ellenben mindenhova máshova igen. Egészen elképesztő, hogy ezt hamarosan a német motorkerékpárokon is tapasztalhatjuk majd.

A világításon felül azért egyéb területeken is használható lehet a kamera. Mint említettük, a biztonságtechnikában előrébb járó autó iparban nem ritka ma már a tábla felismerő rendszer, jelzőlámpa felismerő rendszer és a vészfék asszisztens sem. Ezek már valószínű, hogy mind karnyújtásnyira lévő funkciók, és a következő bajor motorkerékpáron már kacsintgatni fognak ránk. Egyébként már eddig is használták a Bosch által gyártott radarokat az adaptív tempomathoz.

Nyilván az ilyen fejlesztések sok motorosban vetnek fel kérdéseket. Elsősorban a biztonság lebeg mindenki szeme előtt, amit kicsit nehezen bízunk egy robotra. Vajon 100%-ban hiba nélkül fog működni a vészfék asszisztens? Kikapcsolható lesz, ha én magamban bízom? A néhány százalékkal növekvő modell ár ezektől a fejlesztésektől függetlenül is jellemző, tehát nem ez a fő probléma. De ha esetleg történik bármi, mennyibe fog kerülni az ilyen tükrök és fényszórók cseréje? Mennyivel többet kell fizetnünk éves szinten akár kötelező biztosítást, akár cascot? Ezek a kérdések persze nem csak erre az újításra vonatkoznak, hanem a minket végig kísérő innovációk legtöbbjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük