Toprak Razgatlioglu ismét GP motorra ül

Toprak Razgatlioglu, korábbi superbike világbajnok ismét a Yamaha GP motorját fogja tesztelni Jerezben a jövő héten. A Yamaha WSBK pilótája tavaly már ült az YZR-M1 motoron Aragónban, de kérdés, hogy ez alkalommal csak a motor fejlesztésében játszik szerepet, vagy jövőre a GP csapatba szánja a Yamaha.

A török versenyző tavaly hasonló problémákkal nézett szembe, mint Quartararo, ugyanis a WSBK-t is a Ducati nyerte, amely nem csak Bautista zsenialitásán, de az olasz gyártó remekül összerakott motorján is múlt. Ezzel szemben Razgatlioglu a Yamaha gyengeségeit vakmerőséggel és ügyességgel leplezte, de ez 2022-ben kevés volt a bajnoki címhez.

Amennyiben Toprak a GP csapatba igazolna, valamelyik versenyzőjétől meg kell válnia a Yamahának. Egy hónapja simán rávághattuk volna, hogy Morbidelli esélyes a kiesésre, azonban a legutóbbi versenyen jóval előrébb végzett, mint Quartararo, és még a dobogó sem tűnt kilátástalannak. A francia versenyző esetében viszont reménykedhetünk, hogy csak átmeneti a gyenge teljesítmény, és újra az élen fog küzdeni a VB címért.

“Először is, hadd mondjam el, hogy örülünk, hogy újabb lehetőséget adhatunk Topraknak, hogy az YZR-M1-et vezesse. Nem tudtam ott lenni az előző alkalommal, de ezúttal Jerezben fogom követni a tesztet, és egyenesen onnan megyek Austinba, az amerikai nagydíjra a hétvégén.

Toprak egy kiemelkedően tehetséges motorversenyző, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy láthassam mennyire gyors a gyári MotoGP gépünkön. Callal közösen fog menni, aki a folyamatban lévő fejlesztéseket fogja tesztelni a 2023-as YZR-M1-en.”

Lin Jarvis, a Yamaha Motor Racing igazgatója

“Szeretném megköszönni mind a Yamaha Motor Company-nak, mind pedig a Yamaha Motor Racing-nek, hogy lehetőséget adtak Topraknak, hogy ismét tesztelje az YZR-M1-et. Korábbi superbike világbajnokként a tavalyi tesztelését sokan kísérték figyelemmel a MotoGP és WSBK paddockokból egyaránt.

Sajnos nehéz volt teljesen összeszoknia az YZR-M1-gyel az időjárás miatt. Úgy néz ki, hogy ezúttal Jerezben, egy olyan pályán, ahol Toprak hagyományosan nagyon erős, közel tökéletesek lesznek a körülmények.

Toprak ismét arra fog összpontosítani, hogy megtapasztalja az YZR-M1 karakterét és a Michelin abroncsokét, miközben minket pedig nagyon érdekel, hogy milyen gyorsan tud egy WSBK pilóta az ő szintjén alkalmazkodni egy MotoGP motor nyújtotta kihívásokhoz.”

Andrea Dosoli, Road Racing Manager Yamaha Motor Europe

“Nagyon várom az YZR-M1 MotoGP motor tesztjét Jerezben, egy olyan pályán amit nagyon szeretek. A legutóbbi tesztet Aragónban behatárolta az időjárás, de Jerezben úgy tűnik jobb körülmények lesznek és több időnk a pályán. Esélyt kapok, hogy jobban megtapasztaljam a követelményeket, amit egy gyári MotoGP motor támaszt. Köszönöm a Yamahának ezt a lehetőséget.”

Toprak Razgatlioglu

Razgatlioglu andalúziai tesztje három héttel a superbike világbajnokság Asseni versenye előtt lesz megtartva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük